Кичка Бодурова - Най-доброто

Родена е на 29 ноември 1959 г. в Бургас ,зодия Стрелец. Родителите на Кичка Бодурова й купуват цигулка на 6 годишна възраст и тя свири 7 години. Още в детската градина се явява на конкурс в училище “Христо Ботев” гр. Бургас и го печели с песента “Жалба ми падна на сърце”. Дебютира на голямата сцена като ученичка в самодейния състав “Орфей” в родния си град, с който става лауреат на фестивала “Тракийска лира” 1971г.. Завършва езикова гимназия с руски и немски. Приета е немска филология, но тя избира консерваторията. Завършва естрадния отдел на музикалната академия София през 1977 г. в класа на Георги Кордов. Като студентка пее в трио “Обектив” и е солистка на оркестър “Метроном”. През 1977 г. се представя на международния конкурс за изпълнители на фестивала “Златния орфей”, където е удостоена с наградата на община Бургас и Съюза на музикалните дейци. Прави невероятно впечетление на чуждестранните представители и заваляват покани за Германия. Там снима поне 2 телевизионни предавания на месец и записва в радио Берлин. Изпълнява няколко песни на немски език, които стават много популярни в ГДР - Ven die erste liebe, Arcona и др. Докато е в Германия на асамблея на световната младеж работи с Тина Търнър и други звезди. До началото на 80-те участва на няколко международни поп-фестовала на
които печели награди: ”Червеният карамфил” – Сочи ‘77 (трета награда), ”Шлагерфестивала” Дрезден ’79 (трета награда), ”Интерталант” Чехословакия ’79 (втора награда), най-добър глас на фестивала “Песни за морето” Рощок ’80. Почетен гост на фестивала “Олимп” в Гърция. В България я чува гръцки импресарио с песента Историйо моя, грях мой и веднага подписва договор за работа в Гърция, Австралия и Англия. За първи път заминава за Гърция през 1981 г., работи
с голямата звезда Дионисио и балет Арабеск. При това посещение се явява на конкурс на фирма “Колумбия” в Атина и го печели. Осъществява концерти и ангажименти в Алжир, Малта, Куба, Германия, ЮАР, Русия, Великобритания, Австралия, между
които и концертно турне с оркестъра на радио Хелзинки, Финландия. През 1990 получава златна плоча от Балкантон. От 1991 година живее и работи в Съединените щати. Участва в шоу програми и концерти в Сан Франциско, Чикаго, Лос Анжелис, Тампа и др.. Връща се за първи път в България през 1994 година за да изнесе грандиозен рецитал на “Златния Орфей+”. След това телевизионния канал HBO снима неин рецитал в “La Strada”, а две години по-късно пее на сцената на “Hollywood Paledium”. В България издава няколко успешни компактдиска и прави концертни турнета почти всяка година.
Изнася рецитал на “Световната олимпиада по изкуствата” и става директор за България през 1998 г. На 6 декември 2004 г. получава званието “Почетен гражданин на Бургас”.

Дискография
1977 г. - "Кичка Бодурова"
1979 г. - "Кичка Бодурова"
1982 г. - "Чик-чирик"
1983 г. - "Аз съм жена"
1984 г. - "Гръцки песни '84"
1985 г. - "Кичка Бодурова"
1986 г. - "Няма те, мамо"
1987 г. - "Вечно жива"
1988 г. - "Гръцки песни '88"
1996 г. - "Пея за всички приятели"
1996 г. - "Гръцки песни от Холивуд"
1997 г. - "Това съм аз"
1999 г. - "Аз и болката"
2000 г. - "Я кажи ми"
2006 г. - "Кичка Бодурова -The best-1"
2008 г. - "Кичка Бодурова -The best-2"

Тя е красива и очарователна! С топлия си, завладяващ и неповторим тембър глас със своята искреност, тя поднася песните си. Добър професионалист, автор на свои текстове и раздаваща се на сцената. Кичка е топла, сърдечна, предразполагаща... Ето и подпури от популярни нейни песни , от колекцията ми. Време е ...Магията да започне ...Потопете се в нея...
01. Сурова нежност
02. Писах му
03. А трябва ли
04. Хубаво е с тебе
05. Пак се съмна
06. Раздяла
07. Нещо скъпо си отиде
08. Няма те мамо
09. Ваза с цветя
10. Нетърпелива любов
11. Вечно дива
12. Колко още